Monday, September 19, 2011

Ayam goreng hitam manis

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm daging ayam (potong kecil)
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • 1 inci halia (mayang)
  • 1/2 biji bawang besar (potong baji)
  • 1 batang saderi (hiris nipis)
  • 1 biji cili merah + 1 biji cili hijau (hiris)
  • sedikit kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan serbuk lada sulah
  • garam jika perlu
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan ayam, sos-sos dan sedikit air, renihkan sebentar. Kemudian masukkan semua bahan lain. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment