Saturday, April 30, 2011

kari ayam


  •  BAHAN-BAHANNYA :-) 
  • 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  • 2 biji kentang (dipotong 4)
  • santan dari sebiji kelapa
  • 2 cm halia (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 3 biji bawang merah (dimayang)
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 4 biji cengkih
  • 4 biji pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • setangkai daun kari
  • 1 sdb cili boh/ serbuk cili
  • 3 sdb rempah kari daging
  • air asam jawa secukupnya
  • 1/2 sdb serbuk pati ayam
  • garam dan gula secukup rasa 
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang merah,halia, rempah tumis dan daun kari sehingga harum.
    2. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air,masukkan juga cili boh dan biarkan hingga naik minyaknya.
    3. Masukkan ayam dan kentang, kacau rata. Tambah sedikit air. Tunggu sehingga kentang empuk.
    4. Tuangkan santan,kacau dan biarkan mendidih sebentar.Masukkan pula air asam jawa dan bahan-bahan perasa secukup rasa.
    5. Apabila kuah menjadi sedikit pekat,bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment