Thursday, February 24, 2011

percik ikan keli


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 3 ekor ikan keli ( diperap bersama 3 ulas bawang merah + 2 cm halia yang ditumbuk)
  • 2 cawan santan pekat
  • 5 ulas bawang merah ( dikisar)
  • 2 cm halia ( dikisar) 
  • garam dan gula secukup rasa
  • sekeping asam gelugur
  • 1 sdb cili boh
  • 1/2 sdb tepung beras @ tepung jagung ( bahan pemekat)  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Bakar ikan keli yang telah diperap di atas dapur arang.
    2. Sementara itu, masak santan pekat bersama bahan-bahan lain.Masukkan bahan-bahan perasa dan pekatkan dengan tepung.
    3. Tuang kuah percik di atas ikan sambil di bakar sehingga ikan masak. 

No comments:

Post a Comment