- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kerisi (dipotong 3)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 cm halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah +5 biji cili api (ditumbuk)
- 4 batang serai (diketuk)
- 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
- segenggam daun kesum
- 2 sdb tempoyak
- 2 keping asam gelugur
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1 cm lengkuas (diketuk)
- 3 biji terung telunjuk
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan semua bahan kecuali ikan dan terung ke dalam periuk.Masak di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
- Masukkan ikan dan terung.Tambah bahan perasa dan tunggu sehingga ikan dan terung masak.
- Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.
Thursday, February 24, 2011
singgang tempoyak ikan kerisi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment