Thursday, February 24, 2011

singgang tempoyak ikan kerisi




  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 2 ekor ikan kerisi (dipotong 3)
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 cm halia (ditumbuk)
  • 2 biji cili merah +5 biji cili api (ditumbuk)
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
  • segenggam daun kesum
  • 2 sdb tempoyak
  • 2 keping asam gelugur
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1 cm lengkuas (diketuk)
  • 3 biji terung telunjuk 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan terung ke dalam periuk.Masak di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
    2. Masukkan ikan dan terung.Tambah bahan perasa dan tunggu sehingga ikan dan terung masak.
    3. Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.    

No comments:

Post a Comment