BAHAN-BAHAN :
1 bungkus laksa beras (rendam semalaman, kukus @ rebus hingga lembut)
BAHAN IKAN KUKUS :
500g ikan selayang @ kembung @ temenung
10 keping asam gelugur
1 Tbsp garam kasar
1/2 Tbsp gula pasir
1 cawan air tapis
BAHAN KUAH :
20 tangkai cili kering (rebus)
1 labu bawang besar kuning (bawang holland)
3 kuntum bunga kantan (1 dihiris, 2 kuntum dibelah 2)
1 inci belacan (lebih enak jika ada belacan Alor Ibus)
1 Tbsp garam kasar
3 tangkai daun kesum (ambil daun)
1 liter air untuk mengisar
650ml air + air rebusan ikan
asam keping dari ikan kukus
BAHAN ULAM :
1 labu bawang besar (potong 4, hiris nipis)
1 biji timun (potong batang mancis)
6 biji telur rebus (belah 2)
secekak pucuk gajus (mayang halus)
sedikit daun selom (mayang halus)
10 tangkai cili api (hiris )
6 biji limau kasturi (belah 2)
CARA-CARA :
Rebus ikan sehingga masak.
Ambil isi ikan dan ketepikan air rebusan dan asam keping.
Kisar isi ikan , cili, bawang, belacan dan bunga kantan yang dihiris bersama 1 liter air.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan air rebusan dan asam keping yang telah diketepikan tadi.
Tuangkan 650ml air dan didihkan kuah di atas api sederhana.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dibelah dua.
Masak lagi sehingga bunga kantan lembut.
Buang buih yang timbul dipermukaan kuah.
Perasakan kuah dengan garam kasar.
Kacau rata dan bolehlah dimatikan api.
Untuk menghidang, masukkan sedikit laksa ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah dan taburkan dengan bahan ulaman.
Jika suka bolehlah meletakkan sesudu otak udang untuk rasa yang lebih umphhh.
***Kuah laksa lebih enak dinikmati keesokan harinya kerana kuah telah sebati dengan asam. Orang Utara lebih gemar menggunakan ikan temenung untuk kuah laksa kerana ikan ini lebih lemak. Manakala orang Kelantan pula menggunakan ikan selayang untuk laksa Kelantan (laksa lemak) kerana isinya lebih manis***
No comments:
Post a Comment