BAHAN-BAHAN :
5 ekor ikan keli (potong 2, rendam bersama air + cuka)
1 mangkuk kecil mandai (rendam, tos)
2 batang serai (ketuk)
1 liter santan segar
minyak untuk menumis
garam laut@ garam kasar
DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 hiris lengkuas
1cm kunyit hidup
1 inci halia bentong
1 Tbsp ketumbar biji (rata)
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis bahan yang dikisar halus dan juga serai sehingga wangi dan terbit minyak.
Tuangkan santan dan biarkan santan mendidih.
Kacau selalu.
Kemudian masukkan mandai yang telah ditos.
Masukkan pula ikan keli yang telah dicuci bersih.
Biarkan seketika sehingga ikan masak.
Rasa dahulu kuahnya sebelum memasukkan sedikit garam kasar.
Setelah kuah naik minyak dan sebati bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi.
Saya menikmatinya bersama kerabu mangga, ayam penyet, udang goreng kunyit, tumis pak choy dan ulaman. Syukur Alhamdulillah dengan rezeki Allah.
No comments:
Post a Comment