BAHAN-BAHAN :
400g suun (rendam sebentar)
2 ketam (bersihkan, potong 2)
300g udang
300g kepah
1 labu bawang besar sederhana (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 Tbsp pes tomyam
2 pokok sawi (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 tomato (hiris)
1 tsp kicap pekat
sos ikan, sos cili, kicap manis
2 Tbsp sos tiram
garam jika perlu
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Rebus ketam bersama sedikit air. Ketepikan.
Tumis sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan hiris hingga wangi.
Masukkan pes tomyam, udang, ketam dan kepah.
Gaul rata.
Masukkan sawi, suun, cili, tomato dan juga sos-sos.
Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
Enak dihidangkan bersama perahan limau kasturi dan cili jeruk.
No comments:
Post a Comment