BAHAN-BAHAN :
3 C beras basmati (rendam 1/2 jam bersama air bercampur sedikit garam)
4 1/2 C air rebusan
6 ketul ayam
1/2 labu bawang Holland (bwg kuning, hiris)
3 ulas bawang putih (cincang)
2 cm halia (hiris)
10 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam
1 batang kulit kayu manis
2 tsp serbuk jintan putih (sudu kecil membumbung)
1/2 tsp serbuk pati ayam
garam secukupnya
sedikit air mawar
2 pokok ketumbar (ambil batang & akar)
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk berdasar tebal.
Tumis bunga cengkih, kayu manis, lada hitam dan juga bahan hiris hingga layu.
Masukkan serbuk jintan putih dan ayam.
Gaul rata.
Kemudian masukkan air, agak-agak dalam 5 1/2 C.
Biarkan sehingga mendidih.
Tambahkan garam, akar ketumbar dan serbuk pati ayam.
Masak hingga ayam empuk.
Ketepikan ayam dan sukat air rebusan sebanyak 4 1/2 C.
Masukkan beras dan susun ayam.
Masak dengan api perlahan sehingga nasi tanak.
Renjiskan sedikit air mawar di atas nasi dan gaul menggunakan chopstick supaya beras tidak patah.
Enak dihidangkan bersama acar buah
No comments:
Post a Comment