BAHAN-BAHAN :
500g ayam (potong kecil)
1 paket cendawan shitake
1 biji kentang (dadu kecil)
1 bungkus sup bunjut
1 pokok akar ketumbar (ketuk)
3 ulas bawang putih jeruk
serbuk lada hitam / serbuk lada putih
sedikit serbuk pati ayam
kicap cair/ garam
4 gelas air
daun sup untuk hiasan
minyak untuk menumis
DIHIRIS :
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
3 cm halia
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan hiris sehingga wangi.
Masukkan ayam, kentang, air, akar ketumbar, sup bunjut dan bawang jeruk.
Masak hingga mendidih.
Tambahkan cendawan dan bahan perasa.
Renihkan sehingga cendawan lembut.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi @ mi.
No comments:
Post a Comment