BAHAN-BAHAN :
6 hingga 6 1/2 c tepung gandum
4 1/2 tsp yis kering
1/3 c + 1 tsp gula
1/2 c air suam-suam kuku
1 1/4 c susu suam
1/2 c lemak sayuran @ shortening
1 1/2 tsp garam
2 biji telur
CARA-CARA:
Di dalam mangkuk kecil, campurkan ragi bersama 1 tsp gula dan air suam.
Ketepikan sehingga berbuih.
Di dalam mangkuk pengadun (guna HOOK) campurkan tepung bersama bahan-bahan lain.
Uli sehingga bercampur rata.
Kemudian tambahkan bahan yis dan adun sehingga menjadi doh.
Keluarkan adunan dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
Sapukan sedikit minyak di keliling mangkuk supaya doh tidak melekat.
Tutup doh dengan plastik wrap.
Ketepikan sehingga doh naik sekali ganda.
Setelah itu, kempiskan adunan dan bentukkan bulat-bulat.
Tabur bijan hitam (jika suka)
biarkan naik lagi sekali ganda.
Glis doh dengan sedikit susu cair yang dicampurkan dengan kuning telur.
Bakar sehingga masak.
**spray roti dengan sedikit air supaya roti kelihatan cantik dan tidak hangus**
No comments:
Post a Comment