BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam (potong kecil)
500ml pati santan
2 Tbsp kerisek kelapa
2 helai daun limau purut (hiris halus))
2 asam keping
garam/gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
2 labu bawang besar (saiz sederhana)
4 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering (rebus)
5 biji buah keras
3 batang serai
2 cm halia
CARA-CARA :
kisar bahan kisar sehingga lumat
panaskan minyak dan tumis bahan kisar
sehingga wangi dan terbit minyak
masukkan pati santan dan gaul rata.
masukkan ayam dan asam keping. Jika menggunakan santan beku tunggu sehingga santan cair baru masukkan ayam
kacau selalu
Setelah kuah rendang agak pekat, tambahkan kerisek
masak lagi dan taburkan hirisan daun limau purut. Perasakan secukupnya. Masak sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
Lebih enak jika dibiarkan sedikit berkuah untuk dimakan bersama ketupat @ pulut kuning.
Hi,
ReplyDeleteI am interested in contributing a guest post to your blog, i can write 100% unique and longer articles with relevant images. I can write on recipes.
Can you please let me know your guest posting guidelines, so that i can follow them and write accordingly?
Awaiting for your reply
Regards
Dheer
press (A*t) luvrecipes (Dot) com