BAHAN-BAHAN :
500g kepah (rendam semalaman)
2 tbsp sos cili
1 tbsp sos tiram
sedikit air rebusan (larutkan bersama sedikit tepung jagung)
sedikit jus limau kasturi
segenggam daun selasih
garam/gula/madu
minyak untuk menumis
BAHAN KISAR :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering @lebih (rebus)
sedikit belacan
CARA-CARA :
Celur kepah di dalam air panas sehingga terbuka kulitnya.
Toskan.
Di dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan sos-sos, kepah, perasa dan juga daun selasih.
Kacau rata.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
Gaul sebati.
Sebelum di angkat masukkan perahan limau kasturi jika suka.
Sedia dihidangkan untuk ratah-ratah @ dinikmati bersama nasi.
No comments:
Post a Comment