BAHAN-BAHAN :
2 c beras pulut (dibasuh dan direndam)
secukupnya santan pekat
sedikit garam
minyak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
garam + gula
DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (rendam)
5 batang serai (hiris)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
sehiris nipis lengkuas
1 tsp jintan manis (sangai)
segenggam udang kering
CARA-CARA :
Kukus pulut bersama santan pekat dan garam sehingga masak.
Kepalkan bulat-bulat. Ketepikan.
Sementara itu, panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan kelapa parut dan masak sehingga serunding kering.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Pulut serunding lebih enak jika serundingnya sedikit manis.
No comments:
Post a Comment