BAHAN-BAHAN :
250g kulit lembu (yang telah dibakar dan direbus)
10 tangkai kacang panjang (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 genggam suhun
1 helai daun kunyit (hiris)
2 batang serai (titik)
garam secukup rasa
1/2 kotak santan kara + 2 c air
sedikit minyak untuk menumis
DIKISAR :
4 ulas bawang merah
7 tangkai cili api @lebih
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 tbsp ikan bilis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan serai, kulit lembu yang telah dihiris dan juga santan.
Renihkan di atas api sederhana sambil dikacau-kacau.
Tambahkan bahan hiris dan juga kacang panjang.
Sebelum diangkat masukkan garam dan suhun.
Kacau sekejap dan sedia dihidangkan bersama nasi dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment