Friday, October 30, 2015

Asam pedas batang keladi dan siput


 BAHAN-BAHAN :
1 pokok keladi sayur (bersihkan, buang kulit ari dan rebus bersama asam keping. Toskan)
1/2 kg siput sedut (gaul bersama hampas kelapa semalaman, potong hujung dan bersihkan)
3 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur
sedikit daun kesum
1 batang bunga kantan (potong 4)
sedikit minyak untuk menumis
air secukupnya untuk kuah
garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR :
10 tangkai cili kering (rebus)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
sedikit belacan

 
 CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan serai, siput dan juga air secukupnya.
Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan juga keladi.
Renihkan.
Tambahkan secukupnya garam dan perasa.
Kacau sebentar dan sedia dihidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng.


No comments:

Post a Comment