Tuesday, July 23, 2013

Udang masak kari kering bersama kentang



 BAHAN-BAHAN :
 6 ekor udang harimau bersaiz besar
1 biji kentang (dadu dan rebus empuk)
1/2 biji bawang holland (dadu)
6 tangkai cili api (ketuk)
3 tangkai daun kari
1/2 tbsp serbuk kari ikan
1 tbsp sos tiram nona
1 c air
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

CARA :
Rebus kentang yang telah didadu sehingga empuk.

 Panaskan minyak dan tumis bawang hingga harum

 masukkan serbuk kari dan masak hingga garing

 tambahkan 1 cawan air dan juga sos tiram

 masak lagi hingga mendidih dan masukkan kentang rebus

 gaul rata

 masukkan udang dan cili yang diketuk. Kacau sebati.

 Tambahkan daun kari, garam dan juga gula secukup rasa. Gaul rata dan 

 sedia dihidangkan bersama nasi panas.
makcik gandingkan dengan telur dadar aje....

4 comments:

  1. Makan dgn nasi minyak sedap...

    ReplyDelete
  2. simple tapi meneyelerakan ni dear..
    boleh masuk list ni..memang sesuai buat sahur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ayu tambah apa yg patut ekk.....saya msk simple aje hu..hu....

      Delete