Wednesday, May 22, 2013

Sambal tempoyak goreng Tok Chik




 SUMBER : tokchiksincan
 SKODENG DAN COPY DARI : makcikmanggis
 Terima kasih yang tak terhingga buat Tokchik dan kakakku Cik manggis kerana sudi berkongsi resepi...izinkan ambo tepek kat sini pulak yo...mmuahhh

Bahan-bahannya:

4 tbsp tempoyak.
10 biji cili api.
1 labu bawang besar.
Garam dan gula secukup rasa.
1/2 cawan ikan bilis.
Minyak untuk menumis.
Sedikit air.

makcik letak serbuk kunyit sikit bagi kaler...

Cara-caranya:

  • Bawang besar dan cili api di kisar kasar-Cm guna chopper.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan ikan bilis dan kacau hingga masak.
  • Kemudian masukkan tempoyak,garam dan sedikit gula.
  • Masak sehingga tempoyak bertukar warna agak gelap sedikit.
  • Akhir sekali masukkan sedikit air dan reneh dengan api yang perlahan. 


4 comments:

  1. as-salam makcik
    gd morning to...waaaah!!!tompoyak..npk sedaplah makcik..tapi kan makcik kat kota singa ni mana ada jual tempoyak...belacan adalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.....siannya pakcik...xdpt makan tempoyak hu...hu...nanti kena buat tempoyak sendiri la ye pakcik kalu nak makan....sungguh kasihan orang itew hu...hu...

      Delete
  2. pengsan..tempoyak dah bis ni..mana nak cari..kena nasi panas tak sedar kan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu yang.....kalau dpt jering muda alangkah heavennyer...kena tunggu musim durian pulak laa gamaknye...hu...hu...

      Delete