Monday, December 31, 2012

MALAIKAT MENJAGA RASULULLAH SAW

ALLAH SWT memberikan tugas kepada sekelompok malaikat untuk menjaga keselamatan Nabi SAW daripada gangguan musuh-musuhnya. Kitab-kitab hadith banyak menceritakan kisah-kisah tentang malaikat yang menjaga Nabi tersebut.
Umpamanya Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah tentang kisah Abu Jahal yang merancang hendak mencelakakan Rasulullah SAW apabila dilihatnya sedang bersembahyang.
Berkata Abu Jahal kepada temannya :"Adakah engkau lihat Muhammad bersembahyang?"
Seseorang temannya menjawab :"Ya."
Berkata Abu Jahal :"Demi Lata dan Uzza. Sekiranya aku melihat dia berbuat begitu, nescaya akan ku cekik tengkuknya atau menolak mukanya ke tanah."
Maka pada suatu hari Abu Jahal pun datang kepada Rasulullah SAW yang sedang bersembahyang dan bertekad untuk menginjak tengkuk baginda. Tapi sayang setiap kali maju untuk melaksanakan niat jahatnya, ia mundur ke belakang.
Teman-temannya bertanya :"Apahal kamun nampak macam takut sangat?" Abu Jahal menjawab :"Saya lihat di antaraku dan Muhammad terdapat parit api yang banyak, sesuatu yang menakutkan dan banyak sayap."
Rasulullah SAW bersabda yang ertinya :"Jika dia berani mendekati padaku, malaikat akan menyambarnya anggota demi anggota."

No comments:

Post a Comment