BAHAN-BAHAN :
- 1 mangkuk kecil udang sederhana
- 250 gm cendawan tiram
- 10 biji bebola ikan bersayur
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 tangkai cili merah (dihiris)
- sedikit daun sup dan daun bawang
- serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
- minyak untuk menumis
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan halia hingga harum.
- Masukkan udang, bebola ikan dan air secukupnya.
- Biarkan mendidih. Masukkan cendawan, bahan perasa dan cili hiris.
- Setelah cendawan agak layu bolehlah diangkat.
- Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment