Wednesday, June 13, 2012

Sup udang dan cendawan

BAHAN-BAHAN :
  • 1 mangkuk kecil udang sederhana
  • 250 gm cendawan tiram
  • 10 biji bebola ikan bersayur
  • 4 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • sedikit daun sup dan daun bawang
  • serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk kuah
  • minyak untuk menumis
CARA :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan halia hingga harum.
  2. Masukkan udang, bebola ikan dan air secukupnya.
  3. Biarkan mendidih. Masukkan cendawan, bahan perasa dan cili hiris.
  4. Setelah cendawan agak layu bolehlah diangkat.
  5. Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment