RESEPI : KENCANA DEWI
BAHAN-BAHAN :
- 60 gm tepung gandum
- 45 gm mentega (dipotong kecil)
- 100 ml air
- 2 biji telur
- 1 sdb mentega
- 2 sdb tepung jagung
- 2 sdb tepung gandum
- 200 gm gula pasir
- 250 ml susu segar
- 1 biji telur
- Panaskan periuk dan masak air bersama sedikit mentega hingga mendidih.
- Apabila mendidih, tutup apinya dan masukkan tepung. Kacau rata.
- Masukkan telur dan kacau pantas hingga adunan mesra.
- Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam piping beg dan paipkan di atas dulang yang telah disapu mentega dan sedikit tepung.
- Spray permukaan krim puff dengan sedikit air dan bakar dalam ketuhar pada suhu 200'c selama 15 minit .(suhu ikut ketuhar masing2)
- Apabila masak, biarkan sejuk sebelum dimasukkan krim kastard.
- Untuk kastard krimnya, campurkan kedua tepung bersama gula dan gaulkan rata.
- Masukkan susu dan telur, kacau hingga adunan rata.
- Tuangkan krim ke dalam mangkuk, bungkuskan dengan plastik dan masak di dalam ketuhar gelombang dengan suhu yang tinggi.
- Kacau dan biarkan hingga masak dan adunan pekat.
- Apabila masak, hiris krim puff dan masukkan intinya.
*****Nasya menggunakan kastard segera untuk inti iaitu 100 gm tepung kastard segera dimasak bersama 250 ml susu segar sehingga kental*****
as-salam nasya
ReplyDeleterajinnye nasya buat krim puff..comel2 puff tu..kalau krim kastard durian lagi sedap nasya...
wslm Ady.Makasih bebanyak sudi singgah dapur Nasya...betul kata Ady tuu..mmm nanti nak try buat lagi la...terliur lak bila dengar "durian" tu ha..ha..ha...
ReplyDelete