Thursday, April 7, 2011

sambal taon tempoyak

SUMBER : MAJALAH RASA


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 200 gm ikan bilis (nasya guna 150 gm)
  • 20 tangkai cili api
  • 3 sdb tempoyak (nasya letak bumbung)
  • garam secukup rasa (nasya x letak)
  • minyak untuk menggoreng dan menumis
  • CARA MEMASAK :-)
      1. Tumbuk halus cili api. Asingkan.
      2. Kemudian goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
      3. Panaskan minyak lebihan ikan bilis tadi dan tumis cili yang ditumbuk halus tadi sehingga kekuningan atau garing.
      4. Setelah itu, masukkan tempoyak. Gaul lagi hingga garing.
      5. Bolehlah ditutup apinya. Setelah sambal agak sejuk bolehlah gaulkan ikan bilis. (ini perlu untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis tadi)
      6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan dengan ulam-ulaman.   

No comments:

Post a Comment