Saturday, April 30, 2011

mi goreng basah


  •  BAHAN-BAHANNYA :-) 
  • 1 bungkus mi (dibasuh dan ditoskan)
  • 3 pokok sawi (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 sdb ikan bilis padi (ditumbuk) 
  • 1 sdb cili boh
  • 4 ekor sotong (dihiris)
  • 1 keping fish cake (dihiris)
  • sedikit isi ayam
  • sos tiram,kicap manis, cili sos, tomato sos, kicap pekat dan kicap cair secukupnya
  • 1 biji tomato (potong 8)
  • sedikit air
  • daun sup dan daun bawang 
  • minyak untuk menumis
  • CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak, tumis bawang,cili boh dan ikan bilis hingga wangi dan garing.Masukkan ayam, sotong dan fish cake goreng sebentar.Masukkan sawi dan tomato tunggu hingga sawi lembut.
    2. Tambahkan sos - sos dan masukkan mi yang telah ditos tadi.Kacau rata. Tambah sedikit air supaya basah. Jika suka boleh tambahkan telur.
    3. Tabur daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment