JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
Thursday, July 21, 2011
Tomyam daging
BAHAN-BAHAN :
300 gm daging lembu (direbus & dihiris nipis)
10 biji cendawan butang (potong 4)
1 biji tomato masak (belah 6)
1/2 ulas bawang besar (didadu besar)
4 batang serai (diketuk pangkal)
4 helai daun limau purut (dicarik)
cili api secukupnya
segenggam daun ketumbar (dipatah-patahkan)
jus limau secukupnya
2 sdb pati tomyam mae pranom
2 sdb pati tomyam knorr
air rebusan daging secukupnya
garam jika perlu
CARA-CARA :
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali jus limau dan daun ketumbar. Masak hingga mendidih. Jika kurang masin bolehlah dimasukkan sedikit garam.
Setelah mendidih bolehlah masukkan jus limau nipis. Angkat dan taburkan daun ketumbar sebelum menghidang.
makasih Ady. Nasya kalu wat tomyam nak pekat biar rasa semua bahan.Tapi ari ni lupa lak nak ketuk akar ketumbar tuu xpe la esok wat lain.Makasih ya Ady sudi singgah....Nasya nak jenguk dapur Ady nie..berasap x..apa yang spesel???
as-salam nasya
ReplyDeletetak pernah masak tomyam daging..selalu ady masak seafood tomyam aje..sungguh menyelerakan tomyam tu nasya..
makasih Ady. Nasya kalu wat tomyam nak pekat biar rasa semua bahan.Tapi ari ni lupa lak nak ketuk akar ketumbar tuu xpe la esok wat lain.Makasih ya Ady sudi singgah....Nasya nak jenguk dapur Ady nie..berasap x..apa yang spesel???
ReplyDeleteNasya, Tom yam nasya tu nampak sungguh menyelerakan.. Warna merahnya dan kepekatannya..uihhhh...best kalau dapat ni...
ReplyDeleteSedap tau Naz..pokat..mengancam...nanti Naz godek2 la sikit apa2 yang kurang ekk..makasih sudi singgah..
ReplyDeleteWow Superr!! thanks for sharing..
ReplyDeleteMarathi Recipe