Thursday, July 21, 2011

Tomyam daging

BAHAN-BAHAN :

  • 300 gm daging lembu (direbus & dihiris nipis)
  • 10 biji cendawan butang (potong 4)
  • 1 biji tomato masak (belah 6)
  • 1/2 ulas bawang besar (didadu besar)
  • 4 batang serai (diketuk pangkal)
  • 4 helai daun limau purut (dicarik)
  • cili api secukupnya
  • segenggam daun ketumbar (dipatah-patahkan)
  • jus limau secukupnya
  • 2 sdb pati tomyam mae pranom
  • 2 sdb pati tomyam knorr
  • air rebusan daging secukupnya
  • garam jika perlu
CARA-CARA :

  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali jus limau dan daun ketumbar. Masak hingga mendidih. Jika kurang masin bolehlah dimasukkan sedikit garam.
  • Setelah mendidih bolehlah masukkan jus limau nipis. Angkat dan taburkan daun ketumbar sebelum menghidang.

5 comments:

  1. as-salam nasya
    tak pernah masak tomyam daging..selalu ady masak seafood tomyam aje..sungguh menyelerakan tomyam tu nasya..

    ReplyDelete
  2. makasih Ady. Nasya kalu wat tomyam nak pekat biar rasa semua bahan.Tapi ari ni lupa lak nak ketuk akar ketumbar tuu xpe la esok wat lain.Makasih ya Ady sudi singgah....Nasya nak jenguk dapur Ady nie..berasap x..apa yang spesel???

    ReplyDelete
  3. Nasya, Tom yam nasya tu nampak sungguh menyelerakan.. Warna merahnya dan kepekatannya..uihhhh...best kalau dapat ni...

    ReplyDelete
  4. Sedap tau Naz..pokat..mengancam...nanti Naz godek2 la sikit apa2 yang kurang ekk..makasih sudi singgah..

    ReplyDelete