BAHAN-BAHAN :
500g mi kuning (bilas, tos)
1 bahagian paha ayam, thigh (potong kecil, rebus dengan 2 cup air)
10 ekor udang sederhana (buang urat)
air rebusan ayam
1 ikat kangkung
2 biji tomato (belah 6)
2 Tbsp sambal lombok ijo
3 Tbsp kicap lemak manis
2 Tbsp sos tiram
1 Tbsp sos cili kimball
1 Tbsp kicap pekat Tamin
2 Tbsp sos tomato kimball
1 tsp gula
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Masukkan sambal lombok bersama air rebusan.
Kacau rata.
Kemudian masukkan udang, ayam, gula dan juga sos-sos.
Tambahkan kangkung, mi dan juga tomato.
Masak sehingga sayur lembut.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama cili potong.
No comments:
Post a Comment