BAHAN-BAHAN :
300g pucuk keledek
5 tangkai kacang panjang
1 tongkol jagung manis (potong 5)
10 biji belimbing jeruk
10 biji bebola ikan
sedikit budu
1 asam keping
2 liter air tapis
garam laut @ bukit
DITUMBUK :
1 biji bawang besar sederhana
2 tangkai cili merah
sebesar ibu jari belacan
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
CARA-CARA :
Masukkan bahan tumbuk, jagung dan tuangkan air ke dalam periuk.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian masukkan asam keping, bebola ikan, jeruk belimbing dan juga kacang panjang yang telah dihiris.
Setelah kacang layu barulah dimasukkan pucuk keledek.
Perasakan dengan garam dan sedikit budu (jika suka).
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi dan ikan goreng.
No comments:
Post a Comment