BAHAN-BAHAN :
7 tangkai cili solok (belah tengah, keluarkan biji)
sedikit santan kemancar @ cair (separas cili)
DITUMBUK LUMAT :
9 ekor ikan kembung pelaling (ambil isi)
Segenggam Kelapa parut muda
Segenggam Kelapa parut muda
1 labu bawang holland kecil
1cm halia
10 biji lada hitam
garam bukit/gula
CARA-CARA :
Masukkan bahan tumbuk ke dalam cili.
Susun cili di dalam periuk dan tuangkan sedikit santan.
Tutup periuk dan masak dengan api perlahan sehingga santan kering & cili lembut.
Enak dinikmati bersama nasi kerabu @ diratah begitu sahaja.
***SOLOK LADA MESTILAH MEMPUNYAI RASA SEDIKIT MANIS. JIKA MENGGUNAKAN ISI IKAN YANG TELAH DIREBUS, MASUKKAN SEBIJI TELUR SUPAYA INTI TIDAK BERDERAI***
No comments:
Post a Comment