Wednesday, January 24, 2018

Solok lada

 BAHAN-BAHAN :
7 tangkai cili solok (belah tengah, keluarkan biji)
sedikit santan kemancar @ cair (separas cili)

DITUMBUK LUMAT :
9 ekor ikan kembung pelaling (ambil isi)
Segenggam Kelapa parut muda
1 labu bawang holland kecil
1cm halia
10 biji lada hitam
garam bukit/gula

CARA-CARA :
Masukkan bahan tumbuk ke dalam cili. 
Susun cili di dalam periuk dan tuangkan sedikit santan.
Tutup periuk dan masak dengan api perlahan sehingga santan kering & cili lembut.

Enak dinikmati bersama nasi kerabu @ diratah begitu sahaja.

***SOLOK LADA MESTILAH MEMPUNYAI RASA SEDIKIT MANIS. JIKA MENGGUNAKAN ISI IKAN YANG TELAH DIREBUS, MASUKKAN SEBIJI TELUR SUPAYA INTI TIDAK BERDERAI***

No comments:

Post a Comment