Saturday, January 20, 2018

Sambal bilis tempoyak

 BAHAN-BAHAN :
50g ikan bilis (belah 2)
3 papan petai (belah 2)
1 keping asam gelugur
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 cm belacan
3 Tbsp tempoyak
3 Tbsp cili kisar

 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan gula dan tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ikan bilis dan juga asam keping.
Masak sehingga ikan bilis lembut.
Tambahkan garam secukup rasa.
Gaul rata, masukkan petai.
Setelah sebati bolehlah diangkat dan dinikmati bersama nasi putih @ nasi lemak.

***TUJUAN MEMASUKKAN GULA SEMASA MENUMIS CILI  IALAH SUPAYA SAMBAL YANG DIMASAK KELIHATAN LEBIH MERAH DAN CANTIK***

No comments:

Post a Comment