BAHAN-BAHAN:
3 biji terung panjang (potong 2,belah 4 tidak putus)
3 Tbsp serbuk kari ikan
1/2 C yogurt tanpa perisa
1 1/2 gelas air
1 labu bawang besar
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 Tbsp ikan bilis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
garam/gula
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Kisar bawang, halia dan ikan bilis separuh hancur.
Ketepikan.
Sementara itu panaskan minyak untuk menumis dan tumis kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang dan juga cengkih sehingga terbit aroma.
kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan
masak sehingga wangi.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air
Kacau dan tunggu
sehingga rempah garing dan keluar minyak.
Tuangkan air yang selebihnya dan masukkan juga terung.
Gaul rata, tambahkan yogurt dan
masak sehingga mendidih.
Perasakan secukupnya dan masak sehingga kuah pekat.
Enak dihidangkan bersama nasi panas dan ikan gelama jeruk goreng.
mengancam lah tengok pajri ni
ReplyDeletelama dah kaknoor tak masak pajri terung
selalu buat pajri nenas boleh lah try ni Nasya
Kami ni mmg tanam terung. Jenuh hari2 mkn lauk terung kikii. Makasih ye Kak Noor sudi bertandang.
Delete