Tuesday, December 6, 2016

Nasi daging Utara


 BAHAN-BAHAN :
5 C beras basmati (cuci dan rendam bersama air bercampur sedikit garam, 40minit)
1kg daging (rebus, hiris nipis dan simpan air rebusan)
2 tbsp serbuk rempah kurma
1 tsp serbuk kari daging
1 inci kayu manis
2 biji pelaga
3 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 inci halia tua (hiris panjang)
2 tbsp minyak sapi + 1 tbsp minyak
1 tbsp tomato puri
1 c susu cair
5 1/2 c stok daging
4 tsp garam 
1 helai daun pandan (simpul)
daun ketumbar bersama batangnya


CARA-CARA :
 Panaskan minyak sapi bersama minyak di dalam periuk.
Masukkan daun pandan bersama rempah tumis. Masak hingga terbit bau.
 tambahkan halia dan juga
 serbuk ketumbar dan kari
 gaul rata
 masukkan tomato puri
 garam dan air rebusan daging
tambahkan daging hiris
 dan susu cair. 
 biarkan sehingga mendidih
 kemudian masukkan beras yang telah dibilas dan ditoskan
 gaul rata dan masak di atas api perlahan
 tutup periuk dan biarkan seketika
 periksa nasi sekali lagi
tambahkan batang dan daun ketumbar
 tutup semula periuk dengan foil dan masak 
 
 sehingga nasi tanak sepenuhnya.
AIR ASAM:
 air asam jawa pekat
tomato masak (cincang)
cili api dan bawang besar (hiris)
belacan bakar
garam, gula, dan jus limau nipis secukup rasa

CARA :
Campurkan kesemua bahan. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air suam.



No comments:

Post a Comment