Saturday, August 13, 2016

Ketam bercili



 BAHAN-BAHAN :
5 ekor ketam (bersihkan, belah 2)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
sebesar ibu jari belacan
3 tbsp cili kisar
2 tbsp sos cili
2 tbsp sos tomato
1 tbsp sos tiram
1/2 c air
1 biji telur
garam dan gula
minyak untuk menumis

 CARA-CARA :
 Kisar bawang, halia, belacan dan serai bersama sedikit air.
 Panaskan minyak di dalam kuali
 tumis bahan kisar bersama cili sehingga
 wangi dan 
 terbit minyak
 masukkan ketam
 gaul rata dan masak hingga berubah warna
kemudian tambahkan sos-sos 
 gaul sebati
 masukkan air dan 
bahan perasa secukupnya
 pecahkan telur sambil
 dikacau-kacau. Sedia diangkat dan dihidangkan
 
 bersama nasi @ di ratah begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment