BAHAN-BAHAN :
1/2 kg ayam
4 biji kentang
1 sup bunjut adabi
3 ulas bawang merah ( hiris)
4 ulas bawang putih ( hiris)
3 inci halia ( hiris)
1 tbsp ketumbar biji (tumbuk)
1/ 2 tbsp jintan manis (tumbuk)
1/ 2 tbsp jintan putih ( tumbuk)
1 batang kayu manis
6 kuntum cengkih
Sedikit minyak untuk menumis
1 tsp lada hitam ( tumbuk)
Daun sup Dan daun bawang
Garam secukup rasa
2 mangkuk besar air
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan hiris dan bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan juga bunga cengkih dan kayu manis.
Tuangkan air.
Masukkan sup bunjut adabi dan masak sehingga air mendidih.
Kemudian masukkan ayam dan juga kentang.
Masak sehingga kentang empuk.
Perasakan secukupnya.
Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.
Jika suka boleh juga ditabur dengan sedikit cili api hiris dan diperah limau.
assalamualaikum nasya...
ReplyDeletesup ayam ni sedap di hirup panas2 kan.. lagi2 time cuaca sejuk kan.. hujan2 tu mmg sonok panaskan badan dengan sup.. :)
Sedap rrr
ReplyDelete