Thursday, May 2, 2013

Sup timun dan bebola ikan




 BAHAN-BAHAN :
2 paket bebola ikan
1 batang timun (hiris nipis)
1 tsp lada hitam (tumbuk)
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
sedikit hirisan daun sup
sedikit pati ayam
sos ikan secukup rasa
secukupnya air untuk kuah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA-CARA :


 panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis bahan tumbuk 
 hingga garing dan wangi
 tambahkan air secukupnya. 
 masak hingga mendidih. Kemudian masukkan pati ayam, sos ikan
 bebola ikan dan juga timun. Masak hingga timun empuk dan 
bebola timbul. Tambahkan garam secukup rasa dan taburkan daun sup.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas. Ratah macam tu pun sedap juga terutamanya di hari yang panassssss....

No comments:

Post a Comment