Tuesday, January 15, 2013

Kue tiaw hitam basah-basah

BAHAN-BAHAN :

  • 1 paket kue tiaw (dibasuh dan toskan)
  • 2 genggam tauge
  • 1 mangkuk kecil isi kupang
  • kicap manis cap kipas udang secukupnya
  • sos tiram secukupnya
  • sedikit sos cili kimball
  • kicap cair secukupnya (makcik xletak garam)
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit air untuk kasi basah
  • minyak untuk menumis
DIHIRIS :

  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan kupang dan masak sebentar. 
  2. Tambahkan kue tiaw dan juga bahan perasa. Masukkan sedikit air. Setelah kue tiaw agak lembut masukkan tauge. Kacau rata dan terus  matikan api supaya tauge kekal rangup.
  3. Enak dihidangkan bersama cili potong dan juga perahan limau kasturi.


2 comments:

  1. assalamualaikum..
    sedapnya koew teow basah2 ni..
    lama lagi kita leh makan koew teow nampak gaya nya.. tengok jer ler org len wat.. :) hihihi

    ReplyDelete
  2. wSLM Nani.....wahhh mommy dah bole lari2 jenguk dapur kengkawan...jaga diri elok2 tau...luka kat dalam tuu blum sembuh..hu..hu...sabar ye Nani.
    Kita masa beranak xpernah pantang..bedal semua..7 hari caesar dah g shopping..hu...hu...Nani jgn jadik cam kita tau..he..he..

    ReplyDelete