Thursday, September 13, 2012

Sup ayam dan petola


BAHAN-BAHAN :



  • secukupnya ayam yang telah dipotong kecil
  • 1 biji petola (belah 2 dan hiis nipis)
  • 2 sdb bawang merah kisar
  • 1 sdb halia kisar
  • 1/2 sdb bawang putih kisar
  • air secukupnya untuk kuah
  • sedikit garam dan serbuk lada sulah
  • sedikit stok ayam
  • daun sup dan daun bawang
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing

masukkan ayam

masak hingga ayam kecut

masukkan air dan bahan perasa. Bila mendidih tambahkan petola

masak hingga petola layu

 taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.

3 comments:

  1. lama tak buat sup ayam..esok cuti nak buat la..

    ReplyDelete
  2. simple dan mudah...
    resepi mcm nilah yang i suka....

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Kak Ina n cik NP kerana sudi jenguk dapur saya...
    sekarang saya masak yang simple aje sbb masa xmengizinkan berlama-lamaan kat dapur...tapi alhamdulillah sebab yang simple itu lebih enak sebenarnya, xpayah pening kepala ha..ha..ha..

    ReplyDelete