Sunday, June 3, 2012

Ikan selar bakar rencah tomyam & air asam budu

BAHAN-BAHAN :

  1. 3 ekor ikan selar saiz besar (dibelah belakang)
  2. 2 sdb cili kisar
  3. 1/2 sdb bawang merah kisar
  4. 2 kiub tomyam knorr (dihancurkan)
  5. sedikit garam
  6. **semua bahan dicampurkan dan dilumur pada ikan, bakar ikan sehingga masak**
AIR ASAM
BAHAN-BAHAN :

  1. 20 tangkai cili api (dipotong)
  2. 1 biji bawang besar (belah 4 dan dihiris)
  3. 2 sdb sambal belacan
  4. segenggam asam jawa (dibancuh bersama air secukupnya)
  5. 3 sdb budu (mengikut citarasa)
  6. sebesar ibu jari belacan bakar
  7. garam dan gula secukup rasa
  8. perahan limau kasturi secukupnya








No comments:

Post a Comment