BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan patin saiz kecil (dipotong kecil dan cuci bersama limau nipis)
7 biji cili kering (direbus)
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
7 biji bendi
daun kesum
air secukupnya
3 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA-CARA :
Kisar cili kering bersama bawang, belacan dan juga kunyit hidup. Masukkan air dan sedikit minyak untuk menghancurkan biji cili.
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. Tambahkan air secukupnya dan masukkan juga asam gelugur. Renih di atas api yang sederhana sehingga
mendidih dan hilang bau cili. Setelah itu
masukkan ikan patin dan masak lagi hingga mendidih dan ikan masak. Tambahkan juga garam dan perasa secukupnya. Jika kurang masam boleh masukkan lebih asam keping.
Kemudian masukkan daun kesum dan juga bendi.
Masak hingga mendidih dan bendi layu.
Bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin, sambal belacan dan ulam-ulaman.
Kemudian masukkan daun kesum dan juga bendi.
Masak hingga mendidih dan bendi layu.
Bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin, sambal belacan dan ulam-ulaman.
Assallamualaikum Nasya..
ReplyDeleteSedapnya asam rebus... Lauk kegemaran Naz ni.. Letaklah ikan apa pun..I like!
ha..ha..ha..wslm Naz. Semenjak dua menjak nie malas betul la masak. Nak senang lebur je semua dalam periuk senang citer.ha..ha..
ReplyDelete