Tuesday, September 20, 2011

Sambal tumis bilis dan petai

BAHAN-BAHAN :

  • 1 genggam ikan bilis
  • 2 biji bawang besar + 1 cm belacan (dikisar)
  • 1 senduk cili giling maz
  • 1/2 biji bawang besar (potong bulat)
  • 2 papan petai 
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan wangi. Masukkan cili giling, tambahkan gula secukupnya untuk mendapatkan warna sambal yang cantik. Masak lagi hingga cili garing dan hilang bau cili.
  • Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dikupas, air asam dan juga sedikit garam. Masak hingga bilis lembut.  Setelah itu bolehlah dimasukkan isi petai dan bawang hiris. Rasa masam manisnya sebelum diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment