Diolah semula oleh NaSya
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- santan dari 2 biji kelapa
- DIKISAR :
- 4 batang serai
- 2 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sdb jintan manis
- 1 sdb jintan putih
- 1 sdb ketumbar
- 1 genggam cili api hijau
- 1 cm kunyit
- 2 cm halia
- 1 cm lengkuas
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 keping asam keping
- 2 sdb kerisek
- 3 helai daun kunyit (dicarik-carik)
- Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak. Masukkan ayam, santan dan bahan-bahan lain. Masak dengan api yang sederhana.
- Sebelum diangkat taburkan daun kunyit, kacau hingga daun kunyit layu.
- Sedia di makan bersama ketupat atau nasi lemak.
as-salam nasya
ReplyDeleteamboiiii macam2 lauk nasya masak..Ayam rendang istimewa Mina,Bihun ,Ayam masak merah Noorma's..rajinnye nasya..semua sedap2..
wslm ady....ha..ha...ha...
ReplyDeletesebenarnya daripada raya hari tu xmerasa lagi rendang...tu yang buat tu..
saja je masak lebih ady, nasya frozenkan. Bila dah xlarat tu tinggal reheat je senang....
malaskan nasya nie hi..hi..hi..