Sunday, July 31, 2011

Tumis ayam dan cendawan


BAHAN-BAHAN :
  • 3 ketul paha ayam (potong kecil)
  • 15 biji bebola daging @ bakso
  • 1 paket cendawan tiram (dikoyak-koyak)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • 1 biji tomato (belah 6)
  • 3 biji cili hijau (hiris)
  • 1/2 sdk serbuk kunyit
  • sos tiram secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam sehingga masak kemudian masukkan bakso. Kacau lagi. 
  • Setelah itu masukkan bahan yang dihiris, cendawan, serbuk kunyit dan bahan perasa. Tambahkan sedikit air agar berkuah. Sebelum ditutupkan apinya masukkan buah tomato.
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

2 comments:

  1. kak Nasya...
    hu, sangat menguji ni dibulan posa..+)

    aduhai....mesti sedap!!

    ReplyDelete
  2. ha..ha...resepi orang malas..main lebur je semua..

    ReplyDelete