Friday, July 29, 2011

Singgang asam pedas


SUMBER : VARIASI MASAKAN PANTAI TIMUR
OLEH : PN. NORZAILINA NORDIN
BAHAN-BAHAN :

  • 4 ekor ikan kerisi
  • 1 biji timun ladang / timun kuning
  • 1 biji tomato (hiris)
  • 450 ml air
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sdt gula pasir
  • garam secukup rasa
BAHAN (A) DIKISAR :

  • 5 tangkai cili kering (dibuang biji dan direndam)
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUAT :

  • Buang empulur timun dan potong 5 cm panjang dan 1 cm lebar. Ketepikan.
  • Masukkan bahan (A), air, asam gelugur, gula pasir dan garam ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
  • Bubuh ikan dan timun. Kacau sekali-sekala hingga ikan masak dan timun empuk.
  • Tambah garam jika perlu, kemudian angkat. 

No comments:

Post a Comment