Monday, June 27, 2011

Nasi kari berudang

BAHAN-BAHAN :

  • 3 cawan beras basmati (dicuci, rendam 20 minit & toskan)
  • 500 gm udang besar
  • 6 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 3 cm halia (kisar)
  • sedikit rempah tumis
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 3 sdb  serbuk kari daging
  • 1 paket cendawan tiram
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/2 sdb serbuk pati ayam
  • 1 sdk biji lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 2 sdb minyak sapi
  • 2 cawan air
  • 1 tin susu cair + jus dari 1 biji limau nipis (tairu)
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi, tumiskan bahan kisar, serai dan rempah tumis sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah kari dan lada hitam, masak lagi hingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan air dan udang. Biar hingga mendidih. Tambahkan susu cair, cendawan dan bahan perasa, masukkan beras. Setelah air beras agak kering, taburkan daun kari dan masak hingga nasi tanak.
  • Enak dimakan bersama acar buah.  

No comments:

Post a Comment