JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
Saturday, June 4, 2011
Gulai udang dan cendawan
BAHAN-BAHANNYA :
10 ekor udang
2 cawan santan
5 ulas bawang merah +2 ulas bawang putih + 1 cm kunyit (ditumbuk)
1 batang serai (diketuk)
1 cm belacan + 1 biji cili merah (ditumbuk)
sehelai daun kunyit (disimpul)
350 gm cendawan tiram
1/2 bungkus tempe (didadu)
sedikit garam dan gula
sekeping asam gelugur
CARA-CARANYA :
Didihkan semua bahan kecuali udang di atas api yang sederhana. Kacau selalu agar tidak pecah minyak. Apabila cendawan agak layu dan tempe agak lembut bolehlah masukkan udang dan bahan perasa. Kacau sebentar, setelah ekor dan kepala udang bercantum bolehlah dimatikan api.
No comments:
Post a Comment