Saturday, June 4, 2011

Gulai udang dan cendawan

BAHAN-BAHANNYA :
  • 10 ekor udang
  • 2 cawan santan
  • 5 ulas bawang merah +2 ulas bawang putih + 1 cm kunyit (ditumbuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 cm belacan + 1 biji cili merah (ditumbuk)
  • sehelai daun kunyit (disimpul)
  • 350 gm cendawan tiram
  • 1/2 bungkus tempe (didadu)
  • sedikit garam dan gula
  • sekeping asam gelugur
CARA-CARANYA :
  • Didihkan semua bahan kecuali udang di atas api yang sederhana. Kacau selalu agar tidak pecah minyak. Apabila cendawan agak layu dan tempe agak lembut bolehlah masukkan udang dan bahan perasa. Kacau sebentar, setelah ekor dan kepala udang bercantum bolehlah dimatikan api.

No comments:

Post a Comment