Wednesday, May 25, 2011

Bihun goreng sotong

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 keping bihun (direndam hingga lembut)
  • 1/2 batang karot (dipotong julienne)
  • sedikit kobis ungu (dihiris)
  • 3 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sdk cili kisar
  • 2 ekor sotong sederhana (dihiris bulat)
  • sos cili, sos tomato dan sos tiram secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang dan cili kisar hingga garing dan wangi. Masukkan sotong dan karot, masak hingga sotong empuk. Masukkan bihun dan sos-sos. Masak lagi hingga bihun lembut. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
  • Jika bihun masih keras bolehlah masukkan sedikit air.   
  • Jangan lupa untuk memasukkan kobis, setelah kobis layu bolehlah diangkat dan dihidangkan. Taburkan sedikit daun sup untuk hiasan.   

No comments:

Post a Comment