Tuesday, March 22, 2011

sambal udang petai bersantan


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 6 ekor udang bersaiz xxl
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 cm belacan (dikisar)
  • 7 sdb cili boh
  • 3 papan petai (dikupas isi)
  • sedikit santan pekat (1 sdb santan kara + sedikit air)
  • sedikit air asam jawa
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak untuk menumis  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga garing.Masukkan gula,udang dan bawang hiris.Kacau sekali sekala.Tambahkan santan pekat dan petai.
    2. Apabila kuah agak pekat masukkan air asam dan sedikit garam.
    3. Rasa masam manisnya dan bolehlah diangkat. 

No comments:

Post a Comment