Saturday, March 26, 2011

kari ikan cencaru


  • BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 350 gm kepingan ikan cencaru saiz besar
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 cm halia (ditumbuk)
  • 1/2 sdk halba campur
  • 1/2 sdk serbuk jintan manis
  • 1/2 sdk serbuk jintan putih
  • 1/2 sdk serbuk lada hitam
  • 3 sdb rempah kari indra (jadikan pes)
  • 1 pelepah daun kari
  • 1 biji tomato (potong 4 )
  • 7 batang bendi
  • sedikit air asam jawa
  • 2 cawan santan
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Biji sawi,halba,jintan manis,jintan putih dan daun kari ditumis sehingga naik bau.
    2. Masukkan rempah yang dicampurkan dengan bawang merah,bawang putih dan halia.
    3. Apabila naik bau dan pecah minyak,masukkan santan.
    4. Masukkan ikan dan biarkan sehingga kuah mendidih sebelum dimasukkan air asam jawa.
    5. Masukkan bendi dan tomato.
    6. Perlahankan api dan biarkan semua bahan-bahan masak sebelum diangkat.


No comments:

Post a Comment