- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 350 gm kepingan ikan cencaru saiz besar
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 cm halia (ditumbuk)
- 1/2 sdk halba campur
- 1/2 sdk serbuk jintan manis
- 1/2 sdk serbuk jintan putih
- 1/2 sdk serbuk lada hitam
- 3 sdb rempah kari indra (jadikan pes)
- 1 pelepah daun kari
- 1 biji tomato (potong 4 )
- 7 batang bendi
- sedikit air asam jawa
- 2 cawan santan
- minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Biji sawi,halba,jintan manis,jintan putih dan daun kari ditumis sehingga naik bau.
- Masukkan rempah yang dicampurkan dengan bawang merah,bawang putih dan halia.
- Apabila naik bau dan pecah minyak,masukkan santan.
- Masukkan ikan dan biarkan sehingga kuah mendidih sebelum dimasukkan air asam jawa.
- Masukkan bendi dan tomato.
- Perlahankan api dan biarkan semua bahan-bahan masak sebelum diangkat.
Saturday, March 26, 2011
kari ikan cencaru
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment