BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam saiz sederhana (potong 10)
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
4 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 batang serai (ketuk)
1 Tbsp ciliboh PUTERI
2 Tbsp rempah kerutuk cap SELISING (@ jenama lain dari Kelantan)
1/2 C air
1 Tbsp kerisek kelapa
3 Tbsp santan KARA
2 Tbsp kicap manis JALEN
garam laut/ gula merah
minyak
DIKISAR :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 inci halia tua
sehiris lengkuas
CARA-CARA :
Cuci ayam dengan cuka dan bilas beberapa kali sehingga hilang hanyir.
Toskan.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga harum.
Masukkan serai yang telah diketuk.
Masak sehingga bawang garing.
Masukkan pula ciliboh dan tumis sehingga pecah minyak.
Kemudian tambahkan rempah kerutuk dan sedikit air.
Masak lagi sehingga hilang bau rempah.
Masukkan ayam yang telah ditos dan biarkan di atas dapur sehingga ayam kecut.
Masukkan santan dan air.
Kacau sekali sekala.
Setelah ayam empuk masukkan kerisek, gula merah dan perasakan secukupnya.
Biarkan mendidih sekali lagi dan kuah sedikit pekat.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi @ pulut kuning.
Assalamualaikum nasya
ReplyDeleteLama tk nampk di alam maya ni
Merahnya kerutub tu mesti sedap sngt ni
Wslm Kak Noor..hihiii saya tenggelam timbul. Insyaallah sedap kalau guna rempah kerutuk ori.Terima kasih sudi jengah ye Kak Noor.
ReplyDeletenice chicken
ReplyDeleteThank you...
Delete