Monday, October 8, 2018

Ayam masak merah NaSya

 BAHAN-BAHAN :
7 ekor ayam saiz sederhana (potong 10)
3 biji bawang besar (hiris)
65g daun sup @ 2 pokok (ambil daun, hiris)
5 Tbsp sos tiram Lee Kum Kee
1 1/2 paket besar (paket 800g) cili boh PUTERI
1400ml sos cili Kimball
1/2 jag blender air untuk kuah
1 1/2 cawan gula @ secukup rasa
garam laut @ bukit secukup rasa
secukupnya minyak untuk menumis

DIKISAR :
1.4 kg bawang besar
280g halia
10 batang serai (hiris)
60g cili api
batang daun sup
1.4 kg tomato masak
***kisar sedikit-sedikit dengan air yang secukupnya sehingga hancur***


CARA-CARA :
Ayam dibasuh bersama cuka. Buang lemak dan bilas bersih-bersih sebanyak 3 kali.
Toskan dan lumur garam bersama serbuk kunyit.
Goreng ayam sehingga separuh masak.
Ambil secukupnya minyak dari sisa gorengan ayam.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan cili boh dan 1/2 cawan gula.
Masak sehingga sambal terkaramel dan hilang bau cili.
Kemudian masukkan pula sos tiram dan juga sos cili.
Masak sehingga meletup-letup.
Tambahkan air untuk kuah dan masak sehingga mendidih.
Setelah itu, masukkan ayam goreng, bawang hiris dan juga daun sup.
Renih dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
Perasakan dengan garam dan masukkan baki gula.
Kacau sebati dan bolehlah dimatikan api.

***Ayam masak merah saya agak berkuah kerana melayan permintaan daripada pelanggan (pelajar) yang suka kuah merah. Jika tidak suka berkuah bolehlah kurangkan bawang, tomato dan juga cili boh. Anda tidak perlu lagi memasukkan asam kerana cili boh Pu3 sudah mengandungi asam jawa dan garam.***

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete