BAHAN-BAHAN :
1/2 kg ikan pari
7 tangkai bendi (potong 2)
1 batang serai (ketuk)
1 biji tomato (belah 6)
3 Tbsp cili boh Puteri
1 batang bunga kantan (belah 2)
2 tangkai daun kesum
500ml air tapis
2 keping asam gelugur
2 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
secubit serbuk pati ayam
secubit serbuk pati ayam
garam laut/ lada hitam kisar secukupnya
DIKISAR :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci cekur
1 cm belacan
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar bersama serai dan cili boh sehingga wangi dan pecah minyak.
Kemudian tuangkan air dan masukkan bunga kantan.
Biarkan sehingga mendidih.
Masukkan pula ikan bersama daun kesum dan asam keping.
Masak lagi sehingga ikan lembut.
Kemudian tambahkan tomato, bendi dan perasakan secukupnya.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api dan sedia dinikmati bersama nasi, ulaman dan ikan masin.
1 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci cekur
1 cm belacan
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar bersama serai dan cili boh sehingga wangi dan pecah minyak.
Kemudian tuangkan air dan masukkan bunga kantan.
Biarkan sehingga mendidih.
Masukkan pula ikan bersama daun kesum dan asam keping.
Masak lagi sehingga ikan lembut.
Kemudian tambahkan tomato, bendi dan perasakan secukupnya.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api dan sedia dinikmati bersama nasi, ulaman dan ikan masin.
No comments:
Post a Comment