BAHAN-BAHAN :
Beras pulut susu
Beras Siam (cth Serindit, cap pisang, arnab dan mangga)
pati santan
sedikit halba
bawang merah kecil (mayang)
halia (hiris)
garam/gula
CARA-CARA :
Rendam semalaman beras siam dan beras pulut.
Panaskan pengukus dan kukus beras pulut yang telah dicampur beras siam separuh masak.
Keluarkan nasi dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
Tuangkan pati santan yang telah dicampurkan garam dan sedikit gula.
Masukkan halba dan gaul rata.
Masukkan kembali ke dalam pengukus.
Setelah nasi 3/4 masak, keluarkan lagi dan gaul bersama baki santan, halia dan bawang merah.
Kukus sehingga masak sepenuhnya.
***Semasa menyediakan nasi ini, saya terlupa untuk mencatat sukatan. Jadi ratio beras pulut dan beras siam adalah lebih kurang 1cwn :21/2 cwn***
No comments:
Post a Comment