Saturday, May 21, 2016

Masak lemak cili api nangka muda dan daging

BAHAN-BAHAN :
400g nangka muda (rebus bersama sedikit garam dan asam keping)
300g daging (rebus empuk, simpan sedikit air rebusan)
1 kotak santan HARMUNI
9 tangkai cili api (tumbuk)
2 tbsp bawang merah kisar
1/2 tbsp serai kisar
1/2 tbsp halia kisar
1 tsp kunyit kisar
1 keping asam gelugur
sedikit minyak untuk menumis
secukupnya air rebusan
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :

Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
tumis bahan kisar dan cili tumbuk sehingga garing
masukkan daging rebus
dan juga sedikit air rebusan. Masak hingga menggelegak
Tambahkan 1 kotak santan dan selebih air rebusan. (kuantiti agak2, tidak terlalu cair @pekat)
masukkan nangka rebus, asam gelugur dan juga bahan perasa.
Setelah terbit minyak, bolehlah 
diangkat dan dinikmati bersama nasi panas, ulaman dan ikan masin.

No comments:

Post a Comment